Rolling Stones

A sarki fény kétségkívül az egyik legizgalmasabb jelenség, amivel az ember találkozhat, ha Izlandon jár. A Bee Breeders által meghirdetett Northern Light Room Challenge pályázatára a ZIP Architect Studio több görgethető, az északi fény megfigyelésére alkalmas kabint és egy közösségi kiszolgáló épületet tervezett.

Háttér

Az északi országok sok más látványossága mellett az egyik, ha nem a legnagyobb különlegessége a sarki fény jelensége, mely minden évben turisták ezreit vonzza a sarkkör közeli területekre. Az elmúlt években számtalan megfigyelőpontot építettek ezeken a helyeken a hatalmas obszervatóriumoktól kezdve az egészen apró léptékű északi fény figyelőkabinokig. A Bee Breeders által meghirdetett Northern Light Room Challenge azt a cél tűzte ki a pályázaton indulók számára, hogy olyan egyedi megjelenésű, 2-4 személyes alvóhelyeket tervezzenek meg, amiket a területen lakó család tart fenn.

Inspirál a környezet

A pályázat által kijelölt tervezési helyszín az Izland északi részén található Mývatn tó partján, egy dombon található, mely egy bazaltos lávakitörés hatására jött létre. Környezetét pszeudo-kráterek és lávaoszlopok jellemzik, a területről pedig kitűnően látszik a sarki fény. A zord, de mégis gyönyörű táj egyszerre csábít a felfedezésre és követeli ki magának a tiszteletet és az érintetlenséget az emberi beavatkozásokkal szemben. Célunk egy olyan épületegyüttes létrehozása volt, mely formálásával részévé tud válni környezetének, de ha a helyzet úgy kívánja, el is tud „tűnni” abból.

Komplex feladat

A feladat - az északi fény megfigyelésére alkalmas kabinok megtervezésén kívül – magába foglalt még egy, a „szobákat” kiszolgáló közösségi épületet, egy családi házat a tulajdonos családjának és egy istállót különleges, izlandi lovaiknak. Ennek az épületegyüttesnek célja, hogy kiaknázza a területben rejlő lehetőségeket, feltárja az ide érkezők számára a panorámát. Megfelelő tereket biztosít a 3 különböző igényű funkció számára. Fenntarthatóan, megújuló forrásokból működik.

Mindegyik megtervezendő funkció esetén érvényesnek tartottuk azt a megállapítást, miszerint az épületeknek tiszteletben kell tartaniuk a körülöttük elterülő vidéket. Mivel a funkciók különböző léptékű és minőségű épületet kívántak meg, ezért mindegyik esetén más és más izlandi jellegzetességből merítettünk inspirációt. A közösségi tér és a család lakóháza esetén az izlandi népi építészet adta az alapot, míg a kabinok a vulkanikus táj egyik jellemző képződményét, a bazalttömböket idézik.

Tengelyes telepítés

A tervezési területen épületeinket a kelet-nyugati tengely mentén helyeztük el. A tengely keleti végén, a domb oldalába „rejtve” alakítottuk ki a tulajdonos családi házát és az ahhoz közös terasszal csatlakozó, vendégeket kiszolgáló szárnyat. Mindezt úgy, hogy a teraszon keresztül kilátást nyíljon az északi és déli völgyre is. Innen indul a rejtett ösvény, mely feltárja a sarki fény figyelőpontot.

A tengely nyugati végpontjában található dombtetőn, a legjobb kilátással rendelkező helyen helyeztük el kabinokat, egymástól kellő távolságban eltolva ahhoz, hogy mindegyik számára biztosítani lehessen a zavartalan kilátást.

Rolling Stones

A domb tetején 4 db kétszobás és 3 db egy szobás kabint helyezünk el, melyek formájukkal és égetett faburkolatukkal utalnak a bazaltképződményekre. Északra tájolt, döntött homlokzatukat a tökéletes kilátás elérése végett egy nagy panoráma ablak alkotja.

Mivel a helyi szabályozás szerint a partól számított 200 m sávban alappal rendelkező épület nem helyezhető el, így a kabinok szerkezete autó után csatolható kerekes alvázra épül – így gördülnek a sziklák a tájban.

Vendég- és családi ház

A központi épületegyüttes egyszerű kubusával egyszerre modern és hagyományőrző, mivel az izlandi népiépítészetre jellemző építészeti eszközökkel kialakított: félig dombbal takart tömeg, helyi élőflórával beültetett zöldető, fa homlokzatburkolat.

A téglatest alakú kubus 3 egységre bomlik - a tulajdonos házára, közös teraszra és a vendégházra melyek az északi oldalon elhelyezkedő tornácra vannak felfűzve. Ezen átmeneti tér a korábban említett kelet-nyugati tengely része, melyen végig haladva egy lépcsőn keresztül juthatunk el az alvó egységekig.

A tulajdonos háza egyszere ápol szoros kapcsolatot a ház többi részével és ad megfelelőn intim teret azzal, hogy privát helyiségei elfordulnak a vendégekkel közös terektől. A közös terasz megfelelő átmenetet képez a két fő funkció között és nagyszerű kilátással szolgál a vendégek számára. A vendégházi rész a tömeg magaslatba vájt felén helyezkedik el és olyan helyiségeket tartalmaz mint a szociális blokk, szauna, közösségi terek, személyzeti lakrészek.

Az egész ház tartószerkezetét ragasztott fatartók alkotják, melyek megjelennek a külső és belső térben egyaránt. Homlokzati felületképzése pedig a kabinokhoz hasonló égetett fa burkolat.

A fenntarthatóság jegyében az épület összegyűjti a tetőre lehulló csapadékot és ezt felhasználja mosásra, fürdésre, komposzt WC öblítésre. A fűtést a terület számos pontján felszínre törő geotermikus energia oldja meg.

ZIP Architect Studio

Forrás: http://epiteszforum.hu/rolling-stones?fbclid=IwAR0bRevhSoql-p3pQooNDYnV2dIW5ynwvCArCDT3jk5akBHMv4Coy8kSBvM