Sikeres tervpályázat - Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Központ

A Bíráló Bizottság megvételben részesítette építész irodánk pályaművét, mely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által idén szeptemberben meghirdetett tervpályázatára készült. 

A feladat a nyolcadik kerületi, Lovarda és a Természettudományi Múzeum közötti területre egy olyan magas színvonalú képzési központ megtervezése volt, amely képes kielégíteni Magyarország tűzvédelmi, katasztrófavédelmi és iparbiztonsági szakember utánpótlásának képzését és továbbképzését. A tervezés során fontos szempont volt, hogy a beruházásnak (és a terveknek) illeszkednie kell a Park megújult és már a felsőoktatást is szolgáló szerkezetéhez, működési logikájához.

A tűzoltóság intézménye Széchenyi Ödön általi alapítása óta vitathatatlanul, nemes céllal szolgálja a közösség érdekeit. Nem lehet ez alól kivétel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épülete sem.

A Korányi Sándor utca Orczy kert felőli oldalán tervezett megvalósuló beruházás rossz állapotú épületek elbontásával megnyert területen valósul meg. A bontást követő állapot új lehetőséget teremt a heterogén, helyenként ellentmondásoktól sem mentes környezet újragondolása.

A köz szolgálatának építészeti szinonimája az illeszkedés és a logikus, tiszta funkcionalitás. Ezek a tulajdonságok egy rugalmasan alakítható, önmagával harmóniában lévő épületet kívánnak meg a tervezési területen. Rugalmas, mert egyrészt illeszkednie kell a Pollack Mihály féle főépület telepítéséhez, magasságához, másrészt funkcionálisan a lehető legtisztábban kell működnie, harmadrészt a lakóépületek, lovarda és a park zajterhelését sem növelheti indokolatlan mértékben. Harmonikus, mert nem képez önmagán belül hangsúlyokat, amik meghiúsíthatnák a letisztult környezeti egység megteremtését.

A funkcionálisan komplex program akár három, egymástól független középületben is helyet kaphatna. A speciális funkció azonban mást követel, így a helyiségigények vizsgálata után az egy tömegben kialakított, egymással így közvetlen funkcionális kapcsolatban lévő épület mellett döntöttünk.

A Bíráló Bizottság október 30-án tartott döntésérő és a díjazottakról az alábbi linken olvashatnak bővebben.

http://epiteszforum.hu/atadtak-az-nke-katasztrofavedelmi-specialis-kepzesi-kozpont-tervpalyazatanak-dijait

Forrás: ZIP Architects