Versenyfutás a kínálattal

Alaposan megdobja az új lakások árát a 2020-tól bekövetkező áfaváltozás. Egy időben megvásárolt minőségi, jó helyen lévő lakás így még inkább kincset ér.

Az új lakások kedvezményes, 5 százalékos áfája 2020. január 1-jétől ismét 27 százalékra nő, ami jelentős drágulást hozhat a piacon, így nem csoda, hogy mindenki igyekszik még a jelenlegi áron ingatlanhoz jutni.

Németh Zoltántól, az Olla Ingatlan Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: ősszel egyébként is megugrik a lakásvásárlási kedv, a kedvező elhelyezkedésű ingatlanokra hamar lecsapnak a vevők. Nincs ez másképp Győrben sem, különösen a belvárosban, ahol kevés a beépíthető telek, így nincs túl sok lehetőség a fejlesztésre. „Mindenképpen olyan lakásba indokolt befektetni, ami hosszú távon tartja az értékét, egy minőségi, belvárosi lakás pedig pont ilyen" – tanácsolja a szakértő. Hozzáteszi: nem csak a viszonylag szűk kínálat miatt érdemes sietni.


Német Zoltán - Ügyvezető

A NAV nemrég kiadott közleménye szerint a 27%-os adómértéket arra az új lakóingatlanra kell majd alkalmazni, ahol a teljesítés 2020. január 1-e utánra esik. Az általános irányadó szempontokat azonban árnyalja, ha a felek részteljesítésben vagy előlegfizetésben állapodnak meg. A 2020. január 1-jét megelőző részteljesítéseknél/előlegfizetéseknél ugyanis az 5%-os áfával lehet számolni. A vevő akár az ingatlan teljes ellenértékét is kifizetheti előlegként az eladónak, függetlenül az új ingatlan készültségi fokától, lényeg, hogy annak eladó általi kézhezvételére, jóváírására 2020. január 1-jét megelőzően kerüljön sor. Ezzel azok tudnak élni, akik önerőből vásárolják meg új lakásukat, azonban a hitelből vásárlók csak a lakás elkészültekor tudják kifizetni a teljes vételárat, tekintve, hogy a bankok csak a használatbavételi engedély birtokában folyósítanak.

Érdemes olyan új lakást vásárolni, ahol már látni lehet a kivitelezés végét, és a társasház biztosan elkészül addig, mire megszűnik a kedvezményes, 5%-os lakásáfa.

Az Olla Group beruházásában épülő győri Rakpart22 projekt lakásai garantáltan elkészülnek tavaszra. A jelenleg a szerkezetépítés fázisában lévő beruházás 114 lakásából mára mindössze 20 lakás maradt. Aki időben lép, még jó áron juthat hozzá új otthonához.